Plan Roadtrip Tapi Tak Jadi? Ini 6 Sebab Kenapa Trip Asyik Cancel Banyak Kali. No 5 Tu Paling Benci!

Posted on

Seeloknya, untuk orang yang ada perangai macam ni korang plan 4 atau 5 bulan awal supaya diorang boleh berfikir dengan tenang dan rancang sebaiknya sama ada nak pergi atau tak. Nanti, tak kelam kabut nak buat preparation dan sebagainya. Jadi, plan dengan bijak okay?

4. Cuti kena tarik. Sedih gila!

Elok-elok dah apply cuti nak pergi roadtrip dengan member, tiba-tiba cuti kena tarik! Sedih gila weh! Bos pun WhatsApp kau cakap ada hal emergency pasal kerja yang mana dia nak korang coversatu projek. Pedih beb…

Cuba slow talk dengan bos mintak orang lain ganti sebab tak baik lah rosakkan plan yang dah lama korang rancang ni.. Bukan selalu beb pergi jalan-jalan dan seronok tanpa fikir pasal kerja! Tak pun, cuba ‘kaw tim’ dengan geng office korang supaya ganti waktu korang takde… Semua boleh bawak berbincang!

5. Member lepas tangan. Semua nak orang rancangkan untuk dia!

Bila ada sorang member korang tu perangai macam raja, semua nak orang uruskan untuk dia. Habis, dia buat apa? Enjoy je pergi sekali? Eh, mana boleh… Nak pergi sama-sama kena lah rancang sama-sama..

Sebab perangai sorang ni lah semua orang taknak pergi, tak adil beb… Dalam berkawan patutnya ada bertolak ansur dan tolong-menolong, baru syok dan boleh feeling friendship tu bila pergi nanti!

6. Motosikal problem. Lupa nak servis!

Dah tau nak pergi roadtrip naik motosikal, servis la awal-awal! Kalau dari rumah enjin tak boleh start takpe kalau mati kat tengah jalan? Masak beb! Tak pasal-pasal kawan kena tolak motor korang.. Mana nak cari bengkel kat tengah highway? Ada baiknya korang ‘sediakan payung sebelum hujan’ okay?

Sumber : ohbulan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *