Pelik Tapi Benar! Inilah 8 Negara Yang Tidak Menganggap Tahun Ini Adalah Tahun 2018

Posted on

Berawal dari th. 1989, ada “era keamanan serta kedamaian, ” serta takhta milik Kaisar Akihito. Masa terdahulu –Enlightened World – berjalan sepanjang 64 th.. Di rata-rata dokumen rasmi, 2 tarikh dipakai : satu menurut kalendar Gregorian serta satu mengikut masa semasa di Jepun.

China

© sepavone

Di China, 2018 mau jadi th. 4716. Kalendar Cina dipakai di Kemboja, Mongolia, Vietnam, serta negara-negara Asia yang beda. Urutan berawal dari pada tarikh Maharaja Huangdi memulakan pemerintahannya pada th. 2637 SM.

Kalendar yaitu kitaran berdasar pada kitaran astronomi dari Musytari. Dalam masa 60 th., Musytari melingkari Matahari 5 kali, serta itu yaitu 5 unsur kalendar China. Satu bulatan Musytari di sekitaran Matahari ambil masa 12 th.. Tahun-tahun ini diberi nama sempena nama haiwan. 2018 (Gregorian) mau jadi Th. Anjing.

Korea Utara

© davidwills

Di Korea Utara, 2018 mau jadi th. 107. Kalendar Juche udah dipakai di Korea Utara mulai sejak 8 Julai 1997, beserta urutan kelahiran Kristian. Kalendar berawal pada th. 1912, th. kelahiran Kim Il-sung, pengasas Korea Utara serta presiden abadi negara itu. Th. kelahirannya yaitu th. 1 ; tidak ada th. 0 pada kalendar ini.

Apabila menulis tarikh, kedua-dua kalendar dipakai. Th. kalendar Gregorian ditulis dalam kurungan samping th. mengikut kalendar Juche.