Negara Termalas di Dunia : Tidak Bekerja pun Warganya Tetap Boleh Dapat Rumah Percuma, Makanan Enak, Kereta Mewah, Malah Wang Saku dari Kerajaan!

Posted on

Selepas baca tajuk ini pasti Sobat Cerpen terheran-heran, bagaimana ada negara yang boleh semakmur itu?. Negara yang setiap anak orok disiapkan rumahnya, Negara memberi pekerjaan yg pantas dan dengan Gaji yang lebih tinggi dari expatriat (TKA)

Ya, negara ini adalah Qatar. Qatar hanyalah sebuah negara kecil berbentuk semenanjung di timur tengah, bersempadan dengan Arab Saudi di sebelah selatan dan teluk Parsi di sebelah utara. Atau lebih mudahnya, luas negara ini hampir samalah dengan Provinsi Banten.

Kurang dari satu abad lalu Qatar hanyalah negara yang miskin, hal ini disebabkan kerana sebahagian besar wilayah Qatar hanya terdiri dari padang pasir yang tandus. Qatar hanya bergantung pada gembala unta dan ternakan lain, serta mencari ikan dan kerang mutiara di Teluk Persia.Hingga pada tahun 1939, ditemukanlah cadangan minyak yang melimpah ruah di bawah tanah Qatar sehingga boleh merubah drastik kedudukannya di kancah antarabangsa.

Dari yang sebelumnya Qatar hanya berpredikat sebagai negara miskin, kini mereka telah diakui menjadi salah satu Negara terkaya di dunia.Negara yang tidak punya hutang kepada negara manapun Pendapatan Perkapita (GDP) Qatar TERTINGGI SEDUNIA. Urutan nombor satu.Pendapatan rata-rata penduduknya Rp 147 juta per BULAN.

Setiap anak orok warga Qatar lahir ke dunia, Negara sudah menyiapkan sebuah rumah untuknya. Begitu usia sekolah, setiap kanak-kanak adalah dialu-alukan sekolah atau kuliah di mana saja. boleh memilih di dalam ataupun luar negeri, semuanya dibiayai Negara secara penuh termasuk kos hidup dan wang saku dalam jumlah besar. Setelah tamat belajar setiap warga dialu-alukan memilih pekerjaan apapun asal masih di dalam Negara. Ahli akademik Qatar mengatakan seseorang yang baru saja lulus sekolah akan menerima 20 tawaran pekerjaan.

Pasti Negara memberi pekerjaan yg pantas dan dengan Gaji yang lebih tinggi dari expatriat (TKA) untuk kelayakan setara dan sejenis. Gaji dan kedudukan Rakyat Qatar harus lebih tinggi dari Orang Pendatang Asing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *