Isk! Isk! Berani Betul Makcik Dari Johor Bahru Nie Tolak Pelawaan Perdana Menteri Kanada Untuk Berjumpa. Ramai Hairan Kenapa Makcik Ni Tolak…

Posted on

Baru-baru ni ada satu video viral yang menyiarkan seseorang wanita berumur 70-an, Sabariah Hussein yang di gelar sebagai Mother Teresa beragama Islam oleh beberapa orang di Montreal, Kanada kerana kerjaan amalnya.

http://ecarian.com/

Yang membuatkan kitorang terperanjat adalah, makcik ni sesungguhnya berasal dari Johor Bahru dan sudah berhijrah ke Kanada mulai sejak 30 th. lantas sesudah menamatkan satu kursus masakan antarabangsa kat Kuala Lumpur.

Apa yang menariknya, dia juga akan memasak untuk 300 orang pada sehari-hari. Ini termasuklah pada bln. Ramadhan untuk diberi kepada pelajar, gelandangan, pelarian serta jugak pada kelompok wanita yang teraniaya di kawasan apartmennya kat Montreal. Dia dibantu oleh beberapa kumpulan sukarelawan pelajar dari universiti tempatan.

“Sebelum saya datang kesini, saya memanglah sukai memasak, tapi kalau masak dengannya (Mak Cik Sabariah), banyak sekali lagi perkara yang bisa saya belajar. Dia benar-benar sangat hebat” – Mohamed Elkhodiry, himpunan sukarelawan pelajar

http://ecarian.com/

Pada trofi yang di mampu sebab buat keje amal
Diatas semua usahanya itu, Sabariah (atau rakyat Kanada menyebutnya jadi Sabria) sudah terima pelbagai anugerah, termasuk Anugerah Inspiratif Wanita pada th. 2015 dari Majlis Wanita Islam Kanada.

Dikarenakan sumbangan serta kerja amal dia ni lah yang bikin Perdana Menteri Kanada iaitu Juicetin Trudeau sendiri nak jumpa dia. Tapi keinginan tu sudah di tolak oleh Sabariah. Tapi mengapa?

Dia terpaksa batalkan perjumpaan tu sebab sibuk memasak
http://ecarian.com/

Ye la, tengok la busy begitu Mak Cik Sabariah ni.
Wanita ni jadi perhatian seandainya dia sudah menampik jemputan Perdana Menteri Kanada. Sebabnya, dia sangat sibuk dengan aktiviti kesukarelawan untuk menolong sediakan serta mengagihkan makanan pada kelompok yang membutuhkan seperti gelandangan serta mangsa penderaan.

Sebab tersebut dia menampik untuk jumpa Justin Trudeau kerana hadapi kekangan masa.

“Saya tidak mencari populariti, saya hanya nak orang tahu yang orang Islam merupakan orang baik. ”-Makcik Sabariah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *