8 Aktiviti Yang Boleh Buat Anda Jatuh Cinta dengan Roadtrip ke Pulau Jeju

Posted on

7. Mencuba pelbagai kafe unik & menarik di Jeju

Tiada apa yang lebih menenangkan selain menikmati secawan kopi di kafe sambil melihat pemandangan pantai yang indah. Di Pulau Jeju, banyak kafe-kafe hipster yang tumbuh bak cendawan. Selain daripada makanan dan minuman yang memang enak, kafe-kafe ini turut menawarkan pemandangan yang memukau jiwa. Bayangkan anda bersama si dia yang tercinta, meminum kopi sambil bersama-sama melihat matahari terbenam. Serius romantic habis. Antara kafe-kafe yang boleh anda cuba ialah Monsant Café, Moonja Café, Café Coji dan juga Bomnal Café.

P.S: Jangan lupa untuk minum kopi di kafe salah seorang penyanyi kumpulan Big Bang iaitu G Dragon. G Dragon telah membuka kafenya yang diberi nama Aewol Monsant di Pulau Jeju dan ia telah menjadi tumpuan ramai kerana keunikan rekaannya. Kopi pun sedap!!!

Kafe Aewol Monsant milik G Dragon

8. Mendalami keunikan budaya Haenyeo (penyelam wanita) di Pulau Jeju

Salah satu perkara yang paling unik tentang Jeju ialah kewujudan Haenyeo iaitu penyelam wanita di pulau ini. Ada di antara Haenyeo ini berusia 80-an namun masih aktif menyelam sehingga 10 meter bawah dasar laut untuk mengutip kerang, abalone dan juga landak laut. Menariknya mereka melakukan aktiviti ini tanpa bantuan topeng oksigen. Sebelum terjun ke dasar laut, mereka akan berdoa kepada Jamsugut iaitu Tuhan Lautan supaya diberikan keselamatan dan boleh pulang dengan selamat. Jika ada masa terluang, silalah luangkan masa untuk mengetahui tentang warisan budaya Pulau Jeju yang amat unik ini.

 

Sumber : beautifulnara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *