10 Perkara Yang Ramai Tidak Tahu Tentang Juara GV4 Aishah .. Num 2 Tu Paling Aishah Takut Dulu

Posted on

beberapa waktu terakhir penyanyi lagenda negara, Aishah dinobatkan jadi juara Gegar Vaganza musim ke-4 menewaskan 5 penyanyi hebat yang beda.

Harus ramai yang rindu nak dengar lagu-lagu populer nyanyian Aishah seperti ‘Janji Manismu’, ‘Camar Yang Pulang’ serta banyak sekali lagi.

Tapi ramai yang tidak paham siapa memang Aishah walau penyanyi ini udah lama menjalani dalam industri seni tanah air.

1. Nama sebenar Wan Aishah Wan Ariffin datang dari Jempol, Negeri Sembilan
Mula ikut serta dalam dunia nyanyian pada th. 1983 selepas memenangkan satu kompetisi talent time. Sempat merakam lagu dengan penyanyi Malek Ridzuan, kemunculan Aishah saat itu tidak meninggalkan impak yang besar.

2. Sempat memanfaatkan nama Natasha Aminah
Ini harus ramai yang tidak paham. Satu saat dulu, Aishah sempat memanfaatkan nama samaran Natasha Aminah kerana bimbang pembabitannya dalam bagian muzik di ketahui bapanya.

3. Berkelulusan dalam bagian Pendidikan Kanak-Kanak & Sains Politik
Aishah lalu meneruskan pelajaran di University of Auckland, New Zealand serta punyai kelulusan dalam bagian Pendidikan Kanak-Kanak serta Sains Politik.

4. Sempat menganggotai himpunan The Fan Club
Di New Zealand, Aishah menganggotai himpunan The Fan Club jadi vokalis, yang ikut dianggotai penerbit serta pengkritik muzik, Paul Moss, jadi pemain gitar.

 

5. Mempunyai dua album bhs Inggeris
Dengan The Fan Club, Aishah melahirkan dua album iaitu Sensation (1988) serta Respect The Beat (1989).

6. Lagu nyanyiannya sempat menempati carta Billboard 100
Fenomena yang dicipta The Fan Club saat itu cukup luar umum, serta single “Dont Let Me Fall Alone” sempat menempati carta Billboard 100 di Amerika Syarikat, tidak cuman sempat dinobatkan jadi Artist of the Year dalam majlis penganugerahan New Zealand Music Awards.

7. Rakam album bhs Melayu pada th. 1990
Aishah kembali pada Malaysia pada th. 1990 serta merakamkan album berbahasa Melayu pertamanya terbitan Allahyarham Adnan Abu Hassan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *